Η Αννα Φρανκ γεννιέται το 1929 με το όνομα Αννελις Μαρί στην Φρανκφούρτη.
Είναι η χρονιά που στις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέει το χρηματιστήριο, στη Γερμανία αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η ανεργία και ο Χίτλερ αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.Τον Δεκέμβριο του 1933 οι Εβραίοι έχουν στερηθεί σχεδόν όλα τα δικαιώματά τους και ο πατέρας Οττο Φρανκ παίρνει την οικογένειά του και καταφεύγει στην Ολλανδία.
Τον Μάιο του 1940 ξεσπάει ο πόλεμος και οι ναζί εισβάλουν στην χώρα της τουλίπας. Για τον Οττο και τους υπόλοιπους Εβραίους αρχίζει μια νέα περίοδος καταπίεσης: απαγορεύεται να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν με το κίτρινο αστέρι ραμμένο στα ρούχα τους, τα παιδιά τους δεν μπορούν να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία.Η Αννα Φρανκ αποφεύγει να μιλάει γι' αυτήν την πλευρά της ζωής της.
Το ''Ημερολόγιο''
Την ημέρα που συμπλήρωσε τα 13 της χρόνια, στις 12 Ιουνίου του 1942, παίρνει δώρο από τον πατέρα της ένα ημερολόγιο. Οι σελίδες του ημερολογίου γίνονται το κύριο όχημα της αφήγησης της ζωής της.
Για την Αννα το ημερολόγιο αυτό είναι φίλος και παρηγοριά κυρίως στα δυο χρόνια που ζει κλεισμένη μαζί με άλλους επτά ανθρώπους στα 65 τετραγωνικά μέτρα ενός διαμερίσματος στο Αμστερνταμ για να μην πέσει στα χέρια των ναζί.
Έζησε εκεί για δύο χρόνια, μέχρι τον Αύγουστο του 1944, όταν τους πρόδωσαν, τους συνέλαβαν και τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο διαμέρισμα αυτό η μικρή Άννα έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.
Σε μια μελέτη της, η Αμερικανίδα συγγραφέας Φράνσιν Πρόουζ ξαναδιάβασε το «Ημερολόγιο» και το συνέκρινε με το αυθεντικό κείμενο που είχε λογοκρίνει ο Οττο Φρανκ αφαιρώντας εκείνα τα κομμάτια που αναφέρονταν στους καβγάδες της Αννας με τη μητέρα της και τις εφηβικές της ανησυχίες. Το κείμενο που κυκλοφόρησε στα ολλανδικά το 1947 και μεταφράστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν περίπου τα δυο τρίτα της λεγόμενης ολοκληρωμένης έκδοσης που είδε το φως της δημοσιότητας το 1995.
Αυτό που ανακάλυψε η Πρόουζ ήταν ότι η Αννα Φρανκ είχε γράψει σβήσει και ξαναγράψει ολόκληρες σελίδες του ημερολογίου της. Αλλού προσέθετε λεπτομέρειες και αλλού αφαιρούσε τμήματα που φαίνεται ότι δεν της άρεσαν. Το 1944 το έγραψε εξ ολοκλήρου από την αρχή. Η Αννα Φρανκ ήθελε να γίνει συγγραφέας και ήταν βέβαιη ότι το ημερολόγιό της θα δημοσιευόταν μετά το τέλος του πολέμου.
Το τραγικό τέλος των πρωταγωνιστών
Ολοι τους άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εκτός από τον Οττο Φρανκ που διασώθηκε στις αρχές του 1945 όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αουσβιτς. Η Άννα Φρανκ πέθανε από τύφο στις αρχές του 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της αδελφής της.
Ακολούθησε η ανακάλυψη του ημερολογίου της από τον πατέρα της, και η προσπάθεια του Οττο να το εκδώσει, ο γάμος του με μια επιζώσα του Αουσβιτς και ο θάνατός του σε βαθύ γήρας τον Αύγουστο του 1980.
Τα παραμύθια της Άννας Φρανκ
Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, κάποιος στο Άμστερνταμ αγόρασε ένα αντίγραφο των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ του 1925, για τα παιδιά του. Δεκαετίες αργότερα, αυτά τα παιδιά έριξαν μία νέα ματιά στο βιβλίο και ανακάλυψαν ότι στην αρχική σελίδα υπήρχαν δύο ονόματα γραμμένα με καλλιγραφικά γράμματα: Άννα Φρανκ και Μάργκοτ Φρανκ.
Η υπογραφή της Άννας Φρανκ στο βιβλίο των αδελφών Γκριμ αναγνωρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι ιδιοκτήτες του βιβλίου έστειλαν μία επιστολή στον πατέρα της Άννας, Ότο Φρανκ, λέγοντας ότι αν το επιθυμεί θα του έστελναν το βιβλίο. Η απάντησή του, γραμμένη στις 10 Ιουνίου του 1977, κατέληγε λέγοντας ότι «το βιβλίο που βρήκατε είναι μια πανέμορφη εικονογραφημένη έκδοση των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ, κατανοώ την συμπόνια σας για ό, τι συνέβη στην οικογένεια μου, θα σας παρακαλούσα να κρατήσετε το βιβλίο για την κόρη σας, στη μνήμη των παιδιών μου».
Πηγή: La Repubblica, ΑΠΕ-ΜΠΕ