Search
Close this search box.

PODCAST

Η σημασία της προφορικής ιστορίας για την συλλογική μνήμη και τον άνθρωπο

11
1120


Με αφορμή το ντοκιμαντέρ μου, Μνήμη με ουρά, ηχογράφησα* για το CHARACTERS κάποιες σκέψεις σχετικά με την εμπειρία της καταγραφής αλλά και την ίδια την ιδέα της αφήγησης: Τη σημαντικότητα της προφορικής ιστορίας σε σχέση με τη συλλογική μνήμη. Η ταινία μου άλλωστε βασίζεται στις μοναδικές ιδιότητες της αφήγησης.

Πρόκειται για αφηγήσεις του 90χρονου ζωγράφου Λέανδρου Σπαρτιώτη* και τη “συνάντησή” του με τα σχόλια μιας νευροεπιστήμονος (Φωτεινή Στυλιανοπούλου) κι  ενός βιολόγου θαλάσσιας οικολογίας (Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος) στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού, ένα οικοσύστημα μεγάλου φυσικού πλούτου και ιστορίας. Ανάμεσα στα χέλια, τα υγρά τοπία και τις ακουαρέλες ανακαλείται το παρελθόν στην κλίμακα της μικροϊστορίας και οι όροι επιβίωσης μιας γενιάς που βγήκε από τον πόλεμο επίμονη κι ανθεκτική.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ
 

*Ηχογράφησα αυτό το απόσπασμα, σε καραντίνα στο σπίτι μου, νοσώντας από COVID 19. 

** Ο Λέανδρος Σπαρτιώτης γεννήθηκε το 1931 στην Πρέβεζα. Έζησε τα παιδικά του χρόνια μεταξύ Πρέβεζας και Αμφιλοχίας. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη σκηνογραφία και τη ξυλογλυπτική. Το 1954 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και τη διακόσμηση. Έχει υπογράψει έργα και παρεμβάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατοικίες και δημόσιους χώρους. Τα ζωγραφικά έργα του είναι κυρίως τοπία, μνημεία και εικόνες εμπνευσμένες από την Πρέβεζα και τον Αμβρακικό Κόλπο, επηρεασμένος από τους ακουαρελίστες ζωγράφους της Κερκυραϊκής σχολής. Δουλεύει με ιδιαίτερη κλίση στην υδατογραφία (ακουαρέλα), λάδι και παστέλ. Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Από το 2010 ζει και δημιουργεί στη γενέτειρά του. 

 

Φωτογραφία : Νατάσα Πανταζοπούλου
Μουσική: Pixabay, "Cinematic atmosphere score 2"

MEDIA

Video
Sound file

Συλλογές

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση