Η ανάγκη του ανθρώπου να λύνει τα προβλήματά του πιο εύκολα χρησιμοποιώντας εργαλεία τον οδήγησε ουσιαστικά στην διαφοροποίηση αλλά και στην υπεροχή του από τα υπόλοιπα ζώα. Όντας ένα εγωκεντρικό είδος, αναπαριστούσε τους θεούς του με την δική του μορφή. Επιπλέον πάντα είχε την επιθυμία να γίνει κι αυτός ένας μικρός θεός προσπαθώντας να δημιουργήσει ο ίδιος άλλες μορφές ευφυΐας. Η επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης έχοντας μια σαφής βάση στην μηχανική, επεκτείνεται και σε νοητικές επιστήμες όπως η ψυχολογία, η ηθική και η φιλοσοφία.
Η τεχνητή νοημοσύνη ερευνάται σε 4 υπό-πεδία:
- Την δημιουργία μηχανών που θα εκτελούν λογισμικούς υπολογισμούς και θα συμπεριφέρονται με “λογική”.
- Ρομπότ που θα έχουν μια ευρεία γκάμα νοητικών λειτουργιών αντιμετωπίζοντας σύνθετα προβλήματα του πραγματικού κόσμου.
- Χαρακτήρες οι οποίοι προς το παρόν υπάρχουν στον κυβερνοχώρο είναι αρκετά πιο απλοί από εκείνους που αναπτύσσονται στον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο διευρυμένες νοητικές ικανότητες έχουν αναπτυχθεί και με εξαιρετική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.
- Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ένα σκόπελο βαθιών, φιλοσοφικών ερωτημάτων. Μπορεί το μυαλό να αποτυπωθεί πληροφοριακά; Τι είναι συνείδηση; Τι συνιστά μια προσωπικότητα; Η πνευματική δραστηριότητα είναι κάτι περισσότερο από προγραμματισμό; Υπάρχει ελεύθερη βούληση, ηθική υπευθυνότητα, δικαιώματα;
Η ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης ξεκινά από την αρχαιότητα και εκτείνεται στο μέλλον. Τα κυριότερα σημεία εξέλιξής της που αναφέρονται, δεν αποτελούν μία πλήρη, ιστορική καταγραφή αλλά σκιαγραφούν την πορεία ενός οράματος που είχε ο άνθρωπος από την αρχαιότητα, προς την ολοκλήρωσή του.
Πηγές: BBC / history / cogsci / deepmind / fortune
Αρχαιότητα.
– Στους ελληνικούς μύθους του Ηφαιστίωνα και του Πυγμαλίωνα εμπεριέχεται η ιδέα του νοήμων ρομπότ, όπως ο Τάλως, και των τεχνητών όντων όπως της Γαλάτειας και της Πανδώρας.
– Μηχανικά αγάλματα δημιουργήθηκαν στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα, τα οποία λέγεται ότι είχαν σοφία και συναισθήματα.
– Ο Αριστοτέλης περιγράφει τον συλλογισμό, την μέθοδο της επίσημης μηχανικής σκέψης.
– Ο Ηρων από την Αλεξάνδρεια δημιουργεί μηχανικό άνδρα και άλλους αυτοματισμούς.
– Ο Αρχύτας από το Tarentum ήταν μαθηματικός και πολιτικός και θεωρείται ο παππούς της ρομποτικής κατασκευάζοντας ένα ιπτάμενο περιστέρι.
1495
Ο Leonardo Da Vinci ασχολήθηκε εκτεταμένα με τον αυτοματισμό. Στις προσωπικές του σημειώσεις κατέγραψε τις ιδέες του για μηχανικές δημιουργίες από υδραυλικά ρολόγια έως και ένα λιοντάρι ρομπότ. Το πιο παράξενο από τα σχέδιά του ήταν ένας τεχνητός άνδρας με την μορφή ενός οπλισμένου γερμανού ιππότη. Μπορούσε να σταθεί, να γυρίσει το κεφάλι του να κουνήσει τα χέρια του ακόμη και να μετακινήσει την μεταλλική μάσκα του. Τα ολοκληρωμένα σχέδια της κατασκευής δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα. Στοιχεία δείχνουν ότι ο Leonardo Da Vinci πράγματι δημιούργησε το ρομπότ το 1495 εργαζόμενος υπο την αιγίδα του δούκα του Μιλάνου. Το 2002 ο ρομποτιστής της NASA, Mark Rosheim, χρησιμοποίησε τα υπολείμματα των σημειώσεων του Da Vinci για να δεί εάν θα μπορούσε να κατασκευάσει μία δική του εκδοχή ενός ρομπότ του 15ου αιώνα. Ο ιππότης του αποδείχθηκε πλήρως λειτουργικός επιβεβαιώνοντας ότι o Da Vinci ήταν ένας πρωτοπόρος της ρομποτικής.
Ο Ιsaac Asimov δημοσιεύει το 1941 την επιστημονικής φαντασίας ιστορία “Liar” στο περιοδικό Astounding Science Fiction, εισάγοντας τους 3 νόμους της ρομποτικής.
1. Ένα ρομπότ δεν μπορεί να τραυματίζει έναν άνθρωπο, μέσα από απραξία ή επιτρέποντας τον τραυματισμό του.
2. Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει στις εντολές που δέχεται από ανθρώπους, εκτός εάν οι εντολές συκγρούονται με τον πρώτο νόμο.
3. Ένα ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ύπαρξή του στον βαθμό που δεν συγκρούεται με τους δύο πρώτους νόμους.
Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος έφερε κοντά επιστήμονες με διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως την νευροεπιστήμη και την πληροφορική. Στην Μ.Βρετανία, ο μαθηματικός Alan Turing και ο νευρολόγος Grey Walter, δύο λαμπρά μυαλά της εποχής που ασχολήθηκαν με τις προκλήσεις των έξυπνων μηχανών αντάλλασαν τις ιδέες τους με την πολύ έγκυρη κοινότητα που ονομάζονταν Ratio Club. Ο Turing προχώρησε στην ανακαλύψη του γνωστού Turing Test θέτοντας το μέτρο ευφυΐας μίας νοήμονας μηχανής: Μίας μηχανής που θα μπορούσε να ξεγελασει κάποιον με την σκέψη της, καθώς επικοινωνούσε με αυτόν. Ο Walter, ένας νευρολόγος δημιούργησε ένα αυτόνομο ρομπότ που μπορούσε να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον αποφεύγοντας εμπόδια καθώς περιηγούνταν στον χώρο.
1950. Ο Isaac Asimov εξέδωσε τους Τρείς Νόμους της Ρομποτικής
1956. Το όνομα τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο το δεύτερο Συνέδριο στο Dartmouth. Εκεί εκφράστηκαν δύο τάσεις σχετικά με την ανάπτυξη νοημοσύνης στις μηχανές. Η πρώτη ακολούθησε την προσέγγιση top-down με την οποία οι μηχανές θα προγραμματίζονταν με βάση τους κανόνες που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, και την bottom-up με την οποία τα ηλεκτρονικά δίκτυα μιας μηχανής θα λειτουργούσαν ως νευρώνες εγκεφάλου και θα μάθαιναν νέες συμπεριφορές.
1961. To βιομηχανικό ρομπότ της Unimate εντάχθηκε στην γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων της General Motors.
1981. Ορίζεται ως το τέλος του χειμώνα της τεχνητής νοημοσύνης με την εισαγωγή της στις επιχειρήσεις. Το πρώτο σύστημα AT της Digital Equipment Corporation βοηθά στην διαμόρφωση παραγγελιών για νέα υπολογιστικά συστήματα. Το 1986 μείωσε το κόστος της εταρίας κατά 40 εκατομμύρια ετησίως.
1993. Ο Ian Horswill δημιουργεί την Polly το πρώτο ρομπότ με αναπτυγμένη συμπεριφορά, χρησιμοποιεί την όραση για να κινηθεί και μπορεί να τρέξει όπως τα ζώα (1 μέτρο /δευτερόλεπτο)
1994. Τα επανδρωμένα αυτοκίνητα ρομπότ VaMP και VITA-2 των Ernst Dickmanns και του Daimler-Benz οδηγούν περισσότερο από 1000 χιλιόμετρα σε αυτοκινητόδρομο στο Παρίσι αλλά και σε συνθήκες αστικής κίνησης φθάνοντας έως τα 130χλμ. Κατάφεραν οδήγηση σε ανοικτό δρόμο, σε σειρά (κονβόι), αλλαγή λωρίδας και αυτόνομο προσπέρασμα.
1997. Το πρόγραμμα -μηχανή της IBM Deep Blue chess, κέρδισε σε αγώνα σκακιού τον μέχρι τότε παγκόσμιο πρωταθλητή Garry Kasparov.
1999. Η Sony εισάγει ένα βελτιωμένο οικιακό ρομποτ, παρόμοιο του Furby, και το AIBO που είναι το πρώτο κατοικίδιο “ζώο” και μάλιστα αυτόνομο.
2000. Το ρομποτ Nomad εξερευνεί απομακρυσμένες περιοχές στην Ανταρκτική αναζητώντας δείγματα μετεωριτών.
2005. Το Blue Brain γεννιέται. Πρόκειται για ένα project που προσομοιάζει τον εγκέφαλο σε μοριακό επίπεδο.
2009. Η google δημιουργεί το πρώτο αυτο-οδηγούμενο αυτοκίνητο.
2011-2014 το Siri της Apple, το Google’s Google Now και το Cortana της Microsoft είναι εφαρμογές κινητών που χρησιμοποιούν φυσική γλώσσα για να απαντούν ερωτήσεις, κάνουν συστάσεις και αναλαμβάνουν δράσεις.
2017. Το Deep mind της Google παρουσιάζει το AlphaGo Zero. Ένα πρόγραμμα που εξειδικεύεται στο αρχαίο παιχνίδι στρατηγικής GO, που θεωρείται πολύ πιο δύσκολο από το σκάκι. Οι ιδιαιτερότητες αυτού το ρομπότ είναι ότι μπορεί να μαθαίνει από το μηδέν, βελτιώνοντας συνεχώς τις ικανότητές του στο παιχνίδι. Το πρώτο AlphaGo νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο παιχνίδι, ωστόσο το Zero είναι ακόμη πιο ισχυρό.
2018. Η τεχνητή νοημοσύνη του γλωσσικού επεξεργαστή της Alibaba καταγράφει υψηλότερο σκορ από τα καλύτερα μυαλά του Stanford University στο τεστ (100.000 ερωτήσεων) ανάγνωσης και κατανόησης.