Search
Close this search box.

Οι ιστορίες πίσω από τα ονόματα των 6 πιο δημοφιλών brands

6
6241

Google – Ένα απλό ορθογραφικό λάθος στην πραγματικότητα δημιούργησε το όνομα της πιο δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης στον κόσμο. Σε μία σύσκεψη μεταξύ του συνιδρυτή Larry Page και του τότε τελειόφοιτου Sean Anderson, το όνομα “Googolplex” προτάθηκε για να εκφράσει την ικανότητα της μηχανής αναζήτησης να δημιουργεί καταλόγους από έναν τεράστιο όγκο δεδομένων.  Ο Page ζήτησε να μικρύνει το όνομα σε “Googol”, οπότε ο Anderson έκανε μία αναζήτηση για να επιβεβαιώσει την διαθεσιμότητα του ονόματος, αλλά έψαξε την λέξη “Google” κατά λάθος. Ο Page ενθουσιάστηκε με το όνομα ( και την λανθασμένη ορθογραφία) και κατέληξε στο domain google.com. Έτσι, μέσα από ένα ορθογραφικό λάθος, ονομάστηκε η μηχανή που αναζητεί σωστά οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμούμε. 

Yahoo! – Οι δημιουργοί Jerry Yang και David Filo εμπνεύστηκαν για το όνομα της διάσημης μηχανής αναζήτησης από τα πλάσματα που ονομάζονται “Yahoos” στo μυθιστόρημα του Jonathan Swift “ Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ". Το Yahoo ήταν αγενές, ωμό και άξεστο, χαρακτηρισμοί που ο Υang και Filo θεωρούσαν ότι τους εξέφραζαν απόλυτα. Το όνομα Yahoo είχε ήδη δεσμευτεί (trademarked) οπότε έπρεπε να προστεθεί ένα θαυμαστικό για να κατοχυρωθεί ως brand. 

Starbucks –  Πολύ πριν γίνουν γνωστά, ένας συγγραφέας, ένας δάσκαλος ιστορίας και ένας δάσκαλος Αγγλικών, μπήκαν σε ένα καφέ. Αν και ακούγεται ως ένα παλιομοδίτικο αστείο, υπάρχει πραγματικά μία ιστορία πίσω από το όνομα των Starbucks.  Οι τρεις ιδρυτές πίστευαν ότι οι λέξεις που άρχιζαν με “st” είχαν μία δυναμική όταν κάποιος ρωτούσε να μάθει για αυτό, σε μία πόλη – ορυχείο που ονομάζονταν Starbo.  Κατά την αναζήτηση μιας τέτοιας λέξης, ο συγγραφέας και ιδρυτής Gordon Bowker, θυμήθηκε αμέσως τον Starbuck,  ένα χαρακτήρα από την κλασική νουβέλα Moby Dick. Καθώς ο μύθος του Moby Dick είχε συσχετιστεί με τις απέραντες θάλασσες και ήταν ευρέως γνωστός πίσω από το όνομα Starbucks, πρόσθετε αξία στο brand απέναντι στους φίλους της λογοτεχνίας.

BIC – Με την πρώτη ματιά δεν υπάρχει κάτι περίεργο στο όνομα.  Πρoφανώς πρόκειται για το όνομα του ιδρυτή που έδωσε το όνομά του στην εταιρία. Ωστόσο η ιστορία του oνόματος κρύβει περισσότερο χιούμορ από αυτό. Ο συνιδρυτής Marcel Bich αποφάσισε να παραλείψει το “h” από το επίθετό του για να αποφύγει πιθανές ατυχείς προφορές του στην αγγλική γλώσσα. 

Apple – Πριν ξεκινήσει την δημιουργία του υπερ-brand Apple, ο συνιδρυτής Steve Jobs δούλευε σε ένα κτήμα με μήλα στο Oregon. Εκείνη την εποχή βρισκόταν σε μία δίαιτα με μήλα και βρήκε το όνομα οικείο και ευχάριστο. Όταν όλες οι εταιρίες πληροφορικής και τεχνολογίας είχαν σύνθετα ονόματα και λογότυπα, ο Jobs ήθελε να διαφοροποιηθεί με ένα πιο ενθουσιώδες και λιγότερο τρομακτικό όνομα από εκείνο των ανταγωνιστών του. Σήμερα η Apple είναι η ενσάρκωση της απλότητας και της φιλικής προσέγγισης. Η εργασία του στο κτήμα σίγουρα επιβραβεύτηκε. 

Sony – Όταν ο Tokyo Tsushin Kogyo αναζητούσε ένα Ευρωπαϊκό όνομα για να το χρησιμοποιήσει για εκείνες τις αγορές, αρχικά σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τα αρχικά του: TTK. Ο κύριος λόγος που δεν το έκανε ήταν γιατί η εταιρία σιδηροδρόμων Tokyo Kyuko ήταν γνωστή ως ΤΤΚ. Η εταιρία περιστασιακά χρησιμοποιούσε το όνομα “Totsuko" στην Ιαπωνία, αλλά και στις ΗΠΑ. Όμως οι Αμερικανοί δυσκολεύονταν να το προφέρουν. Ένα άλλο όνομα που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ήταν το "Tokyo Teletech” αλλά ο συνιδρυτής Akio Morita ανακάλυψε ότι μία Αμερικανική εταιρία χρησιμοποιούσε το Teletech ως εμπορικό όνομα. 

Το όνομα  Sony προήλθε από δύο λέξεις. Την λατινική “sonus” που είναι η ρίζα των λέξεων ήχος και ηχητικός. Η άλλη ήταν η λέξη “sonny” που ήταν μία λέξη αργκό της εποχής με την οποία αποκαλούσαν τα νέα παιδιά στην Αμερική του '50. Η Ιαπωνία δανείστηκε την έκφραση “sonny boys”, που αποκαλούσαν τους νέους που ήταν έξυπνοι και εμφανίσιμοι, χαρακτηριστικά που είχαν οι δύο ιδρυτές Akio Morita και Masaru Ibuka. Το πρώτο επίσημο προϊόν της Sony ήταν το TR-55 transistor radio, που λάνσαρε το 1955, αλλά το όνομα Sony δεν χρησιμοποιήθηκε πριν το 1958.  Εκείνο τον καιρό ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο ιαπωνικές εταιρίες να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στα ονόματά τους. Το εγχείρημα δεν έγινε χωρίς αντιδράσεις. Η μεγαλύτερη τράπεζα της εποχής Mitsui, πίεσε να υιοθετηθούν τα Sony Electronic Industries ή Sony Teletech. Όμως ο Akio Morita δεν ήθελε να συνδεθεί η εταιρία με τον συγκεκριμένο κλάδο.

MEDIA

Video
Sound file

Συλλογές

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση