Search
Close this search box.

Τα ξενοδοχεία ως ιστορίες

12
6106

 

Η Μαίρη και ο Ιωσήφ φθάνουν στην Βηθλεέμ αναζητώντας ένα κατάλυμα για να ξεκουραστούν. Σύμφωνα με τις γραφές, εκείνη την εποχή, η Βηθλεέμ είχε αρκετή επισκεψιμότητα λόγω κυρίως των πολιτικών αναταραχών και δεν υπήρχε κανένα ξενοδοχείο διαθέσιμο να τους φιλοξενήσει. Στην Βίβλο βρίσκουμε την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά ύπαρξης ξενώνων ή τουλάχιστον σχετικών χώρων για τέτοια χρήση. Από εκείνο τον καιρό οι άνθρωποι ταξίδευαν για λόγους επαγγελματικούς, οικογενειακούς, υγείας, μετανάστευση, εκπαίδευση και απόκτηση νέων εμπειριών. 

Ωστόσο και άλλοι λαοί, πριν από τα Βιβλικά χρόνια, είχαν ήδη αναπτύξει εγκαταστάσεις που προορίζονταν για ξεκούραση και φιλοξενία. Οι σπηλιές Lascaux, παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο της Unesco, θεωρείται το πρώτο κατάλυμα για την διαμονή ανθρώπων από διαφορετικές φυλές που εκτιμάται να υπήρχε από το 38.000 έως το 15.000 π.Χ. Οι Έλληνες κατασκεύασαν θερμαινόμενα λουτρά για την ξεκούραση και την ανάρρωση. Αργότερα οι Ρωμαίοι έχτισαν σπίτια για την φιλοξενία των ταξιδιωτών και τα επαγγελματικά ταξίδια των εμπόρων και περιηγητών. Ήταν εκείνοι που ανέπτυξαν τα πρώτα θερμαινόμενα λουτρά στην Αγγλία, την Ελβετία και την Μέση ανατολή. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 69 π.Χ το Lupanar, ένα μπορντέλο στην κλασική Πομπηία καταγράφεται ως το πρώτο κατάλυμα για το οποίο χρεωνόταν η διαμονή. Πανδοχεία δημιουργούνται για να φιλοξενήσουν τα καραβάνια προς την Μέση Ανατολή. Τον Μεσαίωνα τα μοναστήρια ήταν τα πρώτα καταλύματα που προσέφεραν φιλοξενία σε ταξιδιώτες. Το πρώτο πραγματικό κατάλυμα εντοπίζεται στις αρχές του 8ου αιώνα στην Ιαπωνία, Nishiyama Onsen και Hoshi Ryokan τα οποία καταγράφονται ως τα πρώτα ξενοδοχεία στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ το The Grand Hotel ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε τον όρο Hotel το 1774 στον Λονδίνο.

Από τα πρώτα “Hotels”, που ουσιαστικά κάποιοι άνθρωποι άνοιγαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν κόσμο, μέχρι σήμερα, η ιστορία των ξενοδοχείων εξελίσσεται παράλληλα με την ανθρώπινη δραστηριότητα και τον πολιτισμό. Αρχικά, προέκυψαν από την ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδεύουν σε μακρινά μέρη, για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους. Η ανάπτυξη του εμπορίου, των μέσων μεταφοράς, των καινούριων ανακαλύψεων, της πολιτιστικής κουλτούρας και γενικότερα της ανθρώπινης δραστηριότητας, ακολουθήθηκε με την ανάπτυξη των ξενοδοχείων. Η δημιουργία του κλάδου εκτιμάται ότι ξεκίνησε στην Ευρώπη στα τέλη του 16ου αιώνα. Από την Αγγλία και την Γαλλία ο κλάδος επεκτάθηκε και στις ΗΠΑ.

 

Στην Αθήνα το 1878, ο Στάθης Λάψας, καταξιωμένος ως σεφ στο Παρίσι, αποφασίζει να ανοίξει μαζί με τον Σάββα Κέντρο, ιδιοκτήτη ενός μικρού ξενοδοχείου στην Αθήνα, την «Μεγάλη Βρετανία», ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο στην πόλη των Αθηνών, το οποίο κατάφερε να μετατραπεί σε έμβλημα της πόλης, να φιλοξενήσει πλήθος επωνύμων και να αποτελέσει το πιο φημισμένο ξενοδοχείο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην εγγύς Ανατολή της εποχής του. Εκείνη την εποχή η Αθήνα υπέφερε από την έλλειψη νερού. Ο Λάψας αγόραζε νερό από πλανόδιους πωλητές για να προμηθεύει τα 80 δωμάτια και τα δύο μπάνια του ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο συνδέθηκε με ιστορικές στιγμές της Ελλάδας αλλά και με σημαντικές στιγμές των επισκεπτών του. 

Σήμερα, τα ξενοδοχεία έχουν υιοθετήσει πολλές τεχνολογικές καινοτομίες και έχουν διευρύνει πολύ τόσο την ποιότητα, όσο και το είδος των υπηρεσιών, αλλά και την τελική εμπειρία του φιλοξενούμενου. Στο ξενοδοχείο Henn-na Hotel στην Ιαπωνία σας υποδέχονται δύο ρεσεψιονίστ που μιλούν πολυάριθμες γλώσσες, θα σας βοηθήσουν να κάνετε check in και check out. Ο καμαρότος θα σας βοηθήσει με τις αποσκευές και από την στιγμή που θα κάνετε check in δεν χρειάζεστε ούτε κλειδί για να μπείτε στο δωμάτιό σας. Το Henn-na είναι το πρώτο πλήρως ρομποτοποιημένο ξενοδοχείο. "Η λέξη Henn σημαίνει αλλάζω και αντιπροσωπεύει την αφοσίωσή μας στην εξέλιξη και την ξεχωριστή αίσθηση και άνεση πέρα από το κανονικό. Η παραμονή σας είναι ένα σύνολο ευχάριστων εκπλήξεων και μιας αίσθησης του μέλλοντος." Το Henn-na είναι ένα μόνο δείγμα της ευρείας γκάμας εμπειριών που προσφέρουν σήμερα τα ξενοδοχεία. 

Οι τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που έγιναν στους τελευταίους αιώνες στον κόσμο αλλάξαν την χρήση αλλά και την πρόσβαση των ανθρώπων στα καταλύματα. Τα τελευταία 250 χρόνια εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 καταλύματα παγκοσμίως, σε διάφορες μορφές. Σήμερα δεν αποτελούν μόνο τόπο φιλοξενίας για τους ταξιδιώτες αλλά καλύπτουν πολλές και διαφοροποιημένες ανάγκες. Από το μεγαλύτερο ξενοδοχείο First World Hotel in Pahang, Μαλαισία, με 7351 δωμάτια, μέχρι το υψηλότερο (Ritz-Carlton στο Hong Kong)  ή το ακριβότερο (Waldorf Astoria στις ΗΠΑ), υπάρχει μία ευρεία γκάμα καταλυμάτων, που προσφέρουν διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες. Πλέον η εμπειρία έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια την διαμονή για τον φιλοξενούμενο. Μερικά αποτελούν ιστορικά μνημεία, πολιτιστική κληρονομιά, τεχνολογικά επιτεύγματα, περιπτώσεις καινοτομίας αλλά και άλλες αμέτρητες μοναδικές περιπτώσεις ή κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν πηγές έμπνευσης για τους φιλοξενούμενους. Μοναδικές εμπειρίες και εμπνευσμένες ιστορίες συνδέονται με αυτά. Ιστορίες που ενέπνευσαν σχεδόν όλες τις μορφές τέχνης και ανθρώπινης δημιουργίας, αλλά και τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων. 


Πηγές: fortune / insider/ / h-n-h  / search and go / cusomer alliance / hip mug / hospitality net / wikipedia 
Photography: google / fortune / bretanicc museum / pexels 
Artwork by CHARACTERS

MEDIA

Video
Sound file

Συλλογές

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση