Search
Close this search box.

12 σκέψεις και σταθμοί της ζωής του Μαρκ Τουαίην

6
4023

Ο Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς (Samuel Langhorne Clemens, 30 Νοεμβρίου 1835 – 21 Απριλίου 1910), γνωστός κυρίως με το ψευδώνυμο Μαρκ Τουαίην, ήταν Αμερικανός συγγραφέας. Ανάμεσα στα πιο γνωστά βιβλία του είναι οι Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ και οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν.
 
Πηγές: Wikipedia, twainquotes, The Mark Twain Project 

Σε ηλικία τεσσάρων ετών, η οικογένειά του Μαρκ Τουαίην μετακόμισε στην παραποτάμια πόλη Χάνιμπαλ των ΗΠΑ, αναζητώντας καλύτερες οικονομικές συνθήκες.
Οι εντυπώσεις του από τη ζωή στον ποταμό Μισσισσιππή οφείλονται στην ίδια την προσωπική του εμπειρία.
Η πόλη που μεγάλωσε καθώς και οι κάτοικοί της, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Τουαίην, τις Περιπέτειες του Τομ Σώγιερ (1876). 
 

 
Ο μεγαλύτερος αδελφός του Οράιον, ξεκίνησε το 1850 να εκδίδει την εφημερίδα Hannibal Journal, στην οποία ο Τουαίην δημοσίευε κατά διαστήματα κείμενά του. Παράλληλα πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στις ανατολικές και στις δυτικές πολιτείες των Η.Π.Α., εργαζόμενος ως τυπογράφος. 
Έπειτα από δέκα χρόνια, ενώ ταξίδευε για δουλειές στη Νέα Ορλεάνη, αποφάσισε ξαφνικά να γίνει οδηγός ποταμόπλοιου, ένα επάγγελμα το οποίο ο ίδιος αναγνώρισε πως του πρόσφερε σημαντικές εμπειρίες, ενώ ήρθε σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες.
"Μαρκ Τουαίην" είναι μία έκφραση των βυθομετρητών που συνόδευαν πάντα τα ποταμόπλοια στα ταξίδια τους. Η φωνή τους ακουγόταν κάθε τόσο να λέει: "Μαρκάρισε μισό", "μαρκάρισε ένα" κ.λπ. "Μαρκ Τουαίην" θα πει "μαρκάρισε δύο βάθη".
 
 

Το μυθιστόρημα Χάκλμπερυ (Χακ) Φιν εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Δεκέμβριο του 1884 και στις ΗΠΑ το επόμενο έτος. Περιγράφει τις περιπέτειες ενός λευκού έφηβου (Χακ Φιν) κατώτερης κοινωνικής τάξης, που φεύγει από το σπίτι του για να απαλλαγεί από τον μέθυσο και βίαιο πατέρα του, παρέα με έναν δραπέτη δούλο, τον Τζιμ. 
Ο Τουαίην στο μυθιστόρημα χρησιμοποιεί τη λαϊκή γλώσσα της εποχής του και, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει πάνω από 200 φορές τη λέξη "νέγρος" (nigger). 
Το έργο ήδη από το 1885 δέχτηκε αρνητική κριτική από τους λευκούς λόγω της χυδαίας γλώσσας και της ανηθικότητάς του, οπότε χαρακτηρίστηκε έως και "αληθινό σκουπίδι", και εξαιρέθηκε από κάποιες δημόσιες βιβλιοθήκες. Εν τούτοις, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ το έχει χαρακτηρίσει ως τη βάση όλης της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας. 
 

 
Ο Τουαίην υποστήριζε με σθένος την κατάργηση της δουλείας και τη χειραφέτηση των σκλάβων. Υποστήριζε ότι οι μη λευκοί άνθρωποι δεν  είχαν δίκαιη αντιμετώπιση στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας κάποτε: «Έχω δει Κινέζους να κακοποιούνται και να κακομεταχειρίζονται με όλους τους  άνανδρους τρόπους που ορίζει μια απάνθρωπη κοινωνία… αλλά ποτέ δεν είδα έναν Κινέζο να έχει υπεράσπιση και να δικαιωθεί από ένα δικαστήριο για όσα λάθη έγιναν εις βάρος του ". 

Λέγεται ότι ο Τουαίην είχε πληρώσει  για τις σπουδές τουλάχιστον ενός νέγρου για να φοιτήσει στη Νομική Σχολή του Yale και ενός ακόμη για να παρακολουθήσει σπουδές Πολιτικών Επιστημών σε  πανεπιστήμιο του Νότου.
 

Ο Τουαίην επέστρεψε στην Αμερική το 1900. Κατά τον Ισπανο-Αμερικανικό πόλεμο του 1898, είχε ήδη υϊοθετήσει μία σκληρή στάση απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση, πολιτική στάση που διατήρησε και μετά την επιστροφή στην πατρίδα του, ως αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Αντι-Ιμπεριαλιστικής Ένωσης. Οι πολιτικές του απόψεις του είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από ορισμένους ως προδότης, αλλά και να μη δημοσίευθούν ορισμένα κείμενα του σε περιοδικά της εποχής, εξαιτίας του φόβου πολλών εκδοτών για πιθανή δυσφήμιση. 
 
 

 
Ο Τουαίην γεννήθηκε δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του Κομήτη του Halley το 1835. 
Το 1909 είπε: « Ήρθα μαζί με τον Κομήτη του Halley το 1835.  Του χρόνου θα περάσει πάλι και περιμένω να φύγω μαζί του. Θα είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής μου αν δεν φύγω τότε, μαζί με τον Κομήτη του Halley. Ο Παντοδύναμος είπε, χωρίς αμφιβολία: Αυτά τα ανεξέλγκτα τέρατα, ήρθαν μαζί, πρέπει να φύγουν μαζί ».
 
Πέθανε στις 21 Απριλίου του 1910  στο Ρέντινγκ του Κονέκτικατ, σε ηλικία 74 ετών.
Ο αστεροειδής 2362 Μαρκ Τουαίην (2362 Mark Twain) πήρε το όνομά του από τον συγγραφέα.
 
 

 
Μερικές σκέψεις του Μαρκ Τουαίην για την ζωή:
 
Έχω κάνει περισσοτερα απο 40 ταξίδια και πολυάριθμες περιπλανήσεις, και έχω κάνει ξεκάθαρα τον γύρο του κόσμου μία φορα. Μοιάζει με δύσκολη μοίρα. Δεν μοιάζει, ήταν δύσκολη μοίρα. Έκανα όλα αυτά τα ταξίδια, διότι δεν μπορούσα να βοηθήσω τον εαυτό μου, τα έκανα έχοντας  επανάσταση στην καρδιά και πικρία.  H ανθρώπινη ζωή είναι κακόβουλα σχεδιασμένη με έναν κύριο στόχο: να σε αναγκάζει να κάνεις όλα εκείνα τα πράγματα που ακριβώς δεν θέλεις να κάνεις..  
Γράμμα στον William Dean Howells 17 Νοεμβρίου 1878
 
 
Καλοί φίλοι, καλά βιβλία και μια ήσυχη συνείδηση: αυτή είναι η ιδανική ζωή.
Σημειώσεις, 1898
 
Ας προσπαθήσουμε να ζήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε  όταν έρθει η ώρα να πεθάνουμε ακόμη και ο Μεγαλοδύναμος να λυπάται.
The Tragedy of Pudd'nhead Wilson and the Comedy of the Extraordinary Twins
 
Είναι η επιτομή της ζωής. Το πρώτο μισό της ζωής μας αποτελείται από την ικανότητα να απολαμβάνουμε χωρίς να έχουμε ευκαιρίες. Το τελευταίο μισό της ζωής μας αποτελείται από την ευκαιρία χωρίς την ικανότητα.
Γράμμα προς τον Edward Dimmit, 19 Ιουλίου 1901
 
Δεν υπάρχουν καθόλου ασήμαντα γεγονότα στη ζωή, και μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε εάν εστιάσουμε σωστά σε αυτά.
Από την Αυτοβιογραφία του Mark Twain, Vol. 1 
 
… η ζωή δεν αποτελείται μόνο από γεγονότα και συμβάντα. Αποτελείται κυρίως από την καταιγίδα των ιδεών που γεννιώνται από το κεφάλι ενός ανθρώπου.
Από την Αυτοβιογραφία του Mark Twain, Vol. 1

 
 

 

MEDIA

Video
Sound file

Συλλογές

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση