Search
Close this search box.

Mobbing ή αλλιώς bullying στον χώρο εργασίας

11
1478

 

Η ιστορία δημοσιεύεται ανώνυμα από την ομάδα μας, για την προστασία του αφηγητή που μας την αφηγήθηκε. Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε το, όλο και πιο συχνό, φαινόμενο του mobbing και όχι να θίξουμε πρόσωπα, επιχειρήσεις ή επαγγελματικούς κλάδους.
 

Αφήγηση

Η πρόταση που μου έγινε ήταν να αναλάβω την διεύθυνση του marketing  της εταιρείας. Για την ακρίβεια δεν υπήρχε οργανωμένο τμήμα οπότε θα έπρεπε να οργανώσω τις διαδικασίες από την αρχή, για να μπορέσει να είναι λειτουργικό μέσα στην εταιρεία. Κύριος στόχος ήταν να αναδιαμορφώσω την εικόνα της εταιρείας και να δημιουργήσω αναγνωρισιμότητα για το brand. Η θέση αναφέρονταν κατευθείαν στον Γενικό Διευθυντή ( Γ.Δ.) της εταιρείας.  Το γραφείο μου ήταν απομονωμένο στον όροφο που βρίσκονταν το γραφείο του Γ.Δ. και της γραμματέας του. 

Ξεκίνησα με έρευνα του ανταγωνισμού και της εταιρείας ουσιαστικά από την αρχή, μιας και δεν μου δόθηκε κανένα αρχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει ή που να είχε σχέση με μία σοβαρή δουλειά επάνω στο marketing της εταιρείας, π.χ. από αρχεία προμηθευτών και λοιπών συνεργατών έως την πρόσβαση στο ιστορικό πωλήσεων. Αναφορικά με τις πωλήσεις, μου επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους αδυναμίας πρόσβασής μου και μου πρότειναν να κάνω αίτημα για να πάρω ένα report από τις πωλήσεις, που δεν έλαβα ποτέ. Ο λόγος ήταν η “πολυπλοκότητα” της αναφοράς ενός ιστορικού πωλήσεων για τα τελευταία 5 χρόνια.  Ξεκίνησα  λοιπόν “να ανακαλύπτω τον τροχό” από την αρχή με βασικό project την ίδια ταυτότητα της εταιρείας η οποία όντως δεν υπήρχε. Ζήτησα να μπορέσω να πάρω συνεντεύξεις από όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, από τους εργάτες έως τον Γ.Δ.  Όμως ο Γ.Δ μου υπέδειξε τα άτομα από τα οποία επιθυμούσε να πάρω συνέντευξη.  Αρκετά τέτοια ή μικρότερα περιστατικά μου έδωσαν εξ΄αρχής την εντύπωση ότι απλά η εταιρεία υπολείπονταν επαγγελματισμού και οργάνωσης, και προσπάθησα με διάφορα εργαλεία να  αναδείξω την καλή πλευρά της κουλτούρας της.  

Ύστερα από μερικούς μήνες, η επικοινωνία μου με τον Γ.Δ, η οποία ήταν απαραίτητη  για την διευθέτηση και ολοκλήρωση έργων του marketing, γίνονταν όλο και πιο δύσκολή. Συνεχείς ακυρώσεις των σχετικών συναντήσεων από την διεύθυνση, πλήρης αγνόηση της γραπτής μου επικοινωνίας, τόσο αναφορικά με τις εγκρίσεις, όσο και τις σε νέες προτάσεις που έκανα για την ανάπτυξη των ενεργειών marketing. Αντίθετα, ενέργειες marketing υλοποιούνταν από την διεύθυνση χωρίς την ενημέρωσή μου ή χωρίς την συνδρομή μου, εκτός της αρχικής στρατηγικής γραμμής. Σε βασικά ζητήματα marketing, παραλείπονταν επιδεικτικά η συμμετοχή μου.  

Λίγους μήνες μετά την πρόσληψή μου, και χωρίς να έχω λάβει καμία αξιολόγηση ή έστω κάποια κριτική για το έργο μου, όπως είχα επανειλημμένως ζητήσει, συνέβησαν τα εξής: Οι συνάδελφοί μου έπαψαν να επισκέπτονται το γραφείο μου, ακόμη και όταν τους καλούσα να συζητήσουμε ένα θέμα που εμπλέκονταν το τμήμα τους αρνούνταν, δεν απαντούσαν σε επαγγελματικά email,  παρόλη την δική μου άμεση ανταπόκριση στα δικά τους αιτήματα. Όποια συνεργασία επιδίωκα αγνοούνταν επιδεικτικά όχι μόνο από την διεύθυνση αλλά από όλα τα τμήματα.  Επίσης μου ανακοινώθηκε ότι θα επικοινωνούσα στο εξής με την γραμματέα της διοίκησης για την διευθέτηση των θεμάτων marketing.  Ωστόσο αυτό δεν ήταν καν όπως ακούγεται. Η γραμματεία του Γ.Δ δεν μεσολαβούσε απλά αλλά μου έδινε εντολές για ενέργειες marketing, πρότεινε ενέργειες άσχετες  έως και εχθρικές προς το συμφέρον της εταιρείας και απαιτούσε να τις υλοποιήσω. Σε περίπτωση που αντιδρούσα δεχόμουν ειρωνικά σχόλια και έντονες αιχμές για τις ικανότητες και την εργατικότητά μου, χωρίς να δέχεται αντίλογο.  Η συμπεριφορά της γραμματείας είχε γίνει τόσο προκλητική και προσβλητική, που κορυφώνονταν με έντονους μονολόγους ενάντια στην προσωπικότητά μου με μόνα επιχειρήματα την δύναμη της φωνής και τον εκφοβισμό. 

Περιέγραψα μερικά μόνο χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς που δέχτηκα. Αν και στην μακρόχρονη επαγγελματική μου εμπειρία δεν είχα ζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την εταιρεία παρά με εμένα, αλλά τότε δεν μπορούσα να το ερμηνεύσω ούτε γνώριζα πως να αντιδράσω.

Κατά την διάρκεια της εργασίας μου τέσσερα άτομα με προϋπηρεσία μεγαλύτερη από 10 χρόνια στην συγκεκριμένη εταιρεία, εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.  Εγώ απολύθηκα.
 

Σχετικά με το mobbing 

Με τον όρο «mobbing» νοείται η ηθική παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους. Κατά τον ψυχολόγο Leymann, το mobbing ορίζεται ως η εχθρική και ανήθικη επικοινωνία, η οποία κατευθύνεται με συστηματικό τρόπο από ένα ή λίγα άτομα κυρίως προς ένα άτομο το οποίο, λόγω της συστηματικής αυτής παρενόχλησης, ωθείται σε μια αβοήθητη και ανυπεράσπιστη θέση. Η Γαλλίδα ψυχίατρος Marie France Hirigoyen όρισε τον όρο παρενόχληση στο χώρο εργασίας ως κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα. Η ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας παίρνει τη μορφή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, απομόνωσης, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για την δήθεν ελλιπή απόδοση, τοποθέτησης σε θέση «ψυγείο» χωρίς καθήκοντα και αντικείμενο εργασίας κ.α. Στην κρινόμενη προβληματική περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Το «mobbing» μπορεί να προέρχεται είτε από τον ίδιο τον εργοδότη, είτε από προϊσταμένους του εργαζομένου, είτε και από άλλον/-ους εργαζομένους. Εάν μάλιστα το «mobbing» έχει ως αιτία και κάποια απαγορευμένη διάκριση (λ.χ. το φύλο, την φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον γενετήσιο προσανατολισμό, την ηλικία κ.ο.κ), τότε χαρακτηρίζεται ως «παρενόχληση» κατά την έννοια των Ν. 3304/2005 και 3896/2010, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να δύναται να προστατευθεί και βάσει των διατάξεων των νόμων αυτών.
 

Σημειώσεις

Η ιστορία έλαβε χώρα πριν την πανδημία, είναι αληθινή και αντιπροσωπευτική του φαινομένου αν και όχι η πιο ακραία εκδοχή mobbing που γνωρίζουμε. Δημοσιεύεται με σκοπό να ενημερώσουμε το κοινό για αυτήν την πρακτική. Με μία σύντομη έρευνα που έχει κάνει η ομάδα μας, διαπίστωσε ότι η τακτική αυτή εφαρμόζεται σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις με προβληματική κουλτούρα και δυσκολίες στην ανάπτυξή τους. Σκοπός της πρακτικής είναι να εξαναγκάσουν τον εργαζόμενο σε παραίτηση ώστε να απαλλαγούν από τις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντί του,  χάνοντας ταυτόχρονα ο εργαζόμενος όλα τα εργατικά του δικαιώματά που έχει από το κράτος.  Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πιο είναι το ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων, αλλά ελπίζουμε να είναι μικρό.

Το  CHARACTERS υποστηρίζει τις επιχειρήσεις που σέβονται και βοηθούν τους εργαζόμενους να αναπτυχθούν, όχι μόνο για λόγους ηθικούς, αλλά γιατί το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί ένα βασικό συστατικό αναπτυξης μιας υγειούς επιχείρησης. 

>Προσκαλούμε όποιον επιθυμεί να μοιραστεί την ιστορία του ανώνυμα, για οποιοδήποτε κοινωνικό ή ανθρωπιστικό θέμα έχει σχετική εμπειρία, ώστε να γνωστοποιήσουμε στο κοινό εκφάνσεις άρρωστων κοινωνικών φαινομένων που υποθάλπονται σήμερα. Επικοινωνήστε με την δημοσιογραφική ομάδα μας στο mystory@characters.gr

 

 

Artwork by CHARACTERS

MEDIA

Video
Sound file

Συλλογές

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση