Search
Close this search box.

Οι χαρακτήρες που σημάδεψαν τo 2019

3
882
Ορισμένα «άγνωστα» πρόσωπα που κατά διάρκεια του 2019 ήρθαν στο προσκήνιο επειδή κινητοποίησαν και ενέπνευσαν άλλους ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Wikipedia

Cover photo: pinterest (Artwork by CHARACTERS)

Γκρέτα Τούνμπεργκ, η εκπρόσωπος της γενιάς του κλίματος
 
Η Τούνμπεργκ γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2003 στη Σουηδία. Στην ηλικία των έντεκα έπαθε κατάθλιψη και ξαφνικά σταμάτησε να μιλάει, να τρώει, να διαβάζει ή να θέλει να κάνει κάτι. Λίγο αργότερα διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ. 
Όλα ξεκίνησαν πέντε χρόνια όταν η 16χρονη Σουηδέζα ξεκίνησε "την απεργία από το σχολείο" για να διαμαρτυρηθεί για την αδράνεια των πολιτικών απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Με όπλο της ένα πανό προσέλκυσε αρχικά την προσοχή των σουηδικών μέσων ενημέρωσης και στη συνέχεια των διεθνών και τελικά το κορίτσι που πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ κατάφερε να επιβληθεί ως η πασιονάρια της Γης.Νέοι από όλο τον κόσμο τάχθηκαν στο πλευρό της και έτσι καθιερώθηκαν οι "Παρασκευές για το Κλίμα" που ώθησαν στον δρόμο εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο.
Τον Μάρτιο του 2019, τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής και δύο της σουηδικής βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. 
 Στην ομιλία της στη σύνοδο των ΟΗΕ για το κλίμα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 η Τούνμπεργκ κατηγόρησε τους ηγέτες του κόσμου ότι της έκλεψαν τα όνειρα και την παιδική της ηλικία, ενώ η παθιασμένη και συναισθηματική ομιλία της πέτυχε ευρείας κάλυψης από τα μέσα. Συγκεκριμένα είπε:
"Αυτό είναι όλο λάθος. Δεν έπρεπε να βρισκόμουν εδώ. Έπρεπε να ήμουν πίσω στο σχολείο στην άλλη άκρη του ωκεανού. Όμως όλοι έρχεστε σε μένα για ελπίδα; Πώς τολμάτε! […]!" Λίγο αργότερα, ο Τραμπ την ειρωνεύτηκε λέγοντας ότι "είναι ένα πολύ χαρούμενο κορίτσι που κοιτάζει σε ένα λαμπερό και υπέροχο μέλλον"  ενώ ως απάντηση η Τούνμπεργκ προσέθεσε στον λογαριασμό της στο Twitter τα σχόλια που έκανε ο Τραμπ για εκείνην.

Ο μάρτυρας χάρη στον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία για παραπομπή του Τραμπ
 
Αυτός ο μυστηριώδης πράκτορας της CIA, πρώην εργαζόμενος στον Λευκό Οίκο, ανησύχησε το καλοκαίρι όταν ενημερώθηκε για τη συνομιλία που είχε ο Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια της οποίας του ζήτησε να ερευνήσει έναν από τους πιθανούς του αντιπάλους στις προεδρικές εκλογές του 2020, τον Τζον Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ. Μετά από πολλές διαρροές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν, και το γιο του, Χάντερ. Ο τελευταίος εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Μετά την καταγγελία αυτού του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, τον Δεκέμβριο του 2019  η Βουλή ψήφισε υπέρ της παραπομπής του στη Γερουσία για δίκη. Είναι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που παραπέμπεται.

Οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ
 
Το 2019 το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια βαθιά οικονομική ύφεση μετά από μήνες χάους και αιματηρών διαδηλώσεων. Τον Ιούνιο  η αντίσταση στην πολιτική της Κίνας πήρε άλλη τροπή με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις, που αμαυρώνονταν τακτικά από βίαιες συγρούσεις με την αστυνομία. 
Με τα μαύρα ρούχα τους, τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους και τις βόμβες μολότοφ, οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ εγκατέλειψαν την εικόνα τους του μαθητή- μοντέλου για να αναχθούν σε σύμβολα της μάχης υπέρ της δημοκρατίας. Το κίνημα διαμαρτυρίας πήρε τους μήνες που διαρκεί διάφορες μορφές, οι οποίες μαρτυρούν την ευρυματικότητα των φοιτητών του Χονγκ Κονγκ. Όμως άρχισαν να έχουν και μια ολοένα πιο βίαιη τροπή, με τους διαδηλωτές να φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιήσουν βέλη εναντίον των αστυνομικών. Περισσότεροι από 6.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, ενώ σε σχεδόν 1.000 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Καρόλα Ρακέτε: η καπετάνισσα των μεταναστών
 
Η Καρόλα Ρακέτε γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1988 στο Πρέετς της Γερμανίας. Προτού γίνει κυβερνήτης του πλοίου, μελέτησε τέσσερις γλώσσες και πήρε πτυχίο στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University, στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας. Μετά τις σπουδές της εντάχθηκε στη Greenpeace και τη British Antarctic Survey, τη βρετανική επιστημονική υπηρεσία έρευνας της Ανταρκτικής Αντί να βρεθεί πίσω από ένα γραφείο, η Ρακέτε για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας. Σε ηλικία 31 ετών, ως καπετάνισσα του ανθρωπιστικού πλοίου Sea-Watch 3 η Καρόλα Ρακέτε αψήφησε την εντολή της ιταλικής κυβέρνησης και αποβίβασε τον Ιούνιο του 2019 στο νησί Λαμπεντούζα τους 43 μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο, αφού περιπλανήθηκαν επί δύο εβδομάδες στη θάλασσα. Η Ρακέτε συνελήφθη μόλις έφτασε στην Ιταλία και στη συνέχεια απελάθηκε, ενώ εξακολουθούν να εκκρεμούν εναντίον της κατηγορίες. Το εφετείο αναμένεται να αποφανθεί για την υπόθεσή της στις 16 Ιανουαρίου.

Η ερευνήτρια πίσω από τη μαύρη τρύπα
 
Η 30χρονη Κέιτι Μπούμαν έγινε παγκοσμίως γνωστή για τον ρόλο της στη δημιουργία της πρώτης εικόνες μίας μαύρης τρύπας, η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο πλαίσιο ενός μεγάλου σχεδίου διεθνούς συνεργασίας, του Event Horizon Telescope. Η Μπούμαν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη χρήση των αλγόριθμων που επέτρεψαν την πρώτη απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας. Την εποχή εκείνη ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ινστιτούτο αστροφυσικής Harvard- Smithsonian του Κέμπριτζ στις ΗΠΑ. H εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει τη σκιά της μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του Μessier 87, ενός ελλειπτικού γαλαξία σε απόσταση περίπου 55 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα έχει 6,5 δις φορές τη μάζα του Ήλιου. Για να «απαθανατιστεί» η σκιά της χρειάστηκαν οκτώ επίγεια ραδιοτηλεσκόπια, τα οποία λειτούργησαν σαν ένα τηλεσκόπιο, μεγέθους αντίστοιχου αυτού της Γης. Ενθουσιασμένη για την πρωτοποριακή αυτή στιγμή, η Μπουμαν αποθανατίστηκε με την εικόνα να φορτώνει στον υπολογιστή της, γράφοντας στην λεζάντα του ποστ στο facebook: «Παρατηρώντας με δυσπιστία την πρώτη εικόνα που έκανα από μια μαύρη τρύπα που βρισκόταν στο στάδιο της ανακατασκευής».

MEDIA

Video
Sound file

Συλλογές

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση