Φωτογραφίες από τον ουρανό της Γης, σκέψεις για τον Κόσμο.
Σημειώσεις από το τελευταίο βιβλίο του Stephen Hawking “Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα”.
Φωτογραφίες από την ομάδα CHARACTERS
Κάθε νέα μέρα ήταν ένα δώρο κι έτσι άρχισα να εκτιμώ πραγματικά τα όσα είχα στη ζωή μου.
Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την πιθανότητα ενός πρόωρου θανάτου, συνειδητοποιείς πως υπάρχουν πολλά πράγματα που θες να κάνεις πριν το τέλος της ζωής σου.
Όταν χρησιμοποιώ τον όρο “Θεός” το κάνω υπό μια απρόσωπη έννοια για τους νόμους της φύσης, όπως και ο Αϊνστάιν.
Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν ορίζει την μοίρα μας. Αυτό οδηγεί και σε μία άλλη βαθιά συνειδητοποίηση: πιθανότατα δεν υπάρχει ούτε παράδεισος ούτε μετά θάνατο ζωή.
Ο νόμος δεν είναι νόμος αν ισχύει μονάχα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την πρόταση χωρίς σύνορο, η ερώτηση του τι προηγήθηκε της Μεγάλης Έκρηξης δεν έχει νόημα – είναι σαν να ρωτάει κανείς τι βρίσκεται νότια του Νότιου Πόλου -, διότι δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια έννοια του χρόνου ως σημείο αναφοράς. Η έννοια του χρόνου υπάρχει μόνο μέσα στο σύμπαν μας.
Η ανθρωπιστική αρχή λέει πως το σύμπαν είναι πάνω κάτω όπως το βλέπουμε, διότι αν ήταν διαφορετικό δεν θα υπήρχε κανείς να το παρατηρήσει.
Η προσέγγιση του Φάινμαν για την κατανόηση του πως λειτουργούν τα πράγματα είναι να δώσει μία συγκεκριμένη πιθανότητα σε κάθε δυνατή ιστορία και έπειτα να χρησιμοποιήσει αυτή την ιδέα για να κάνει προβλέψεις.
Αν η συνοριακή συνθήκη του σύμπαντος είναι πως δεν έχει σύνορο στον φανταστικό χρόνο, τότε δεν έχει και μία μοναδική ιστορία. Πως όμως επιλέγεται από το σύνολο των ιστοριών του σύμπαντος η συγκεκριμένη ιστορία ή το σύνολο των ιστοριών μέσα στις οποίες υπάρχουμε;
Να έχετε το βλέμμα στραμμένο στα αστέρια, όχι στα πόδια σας. Προσπαθήστε να κατανοήσετε όσα βλέπετε και αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που καθιστά υπαρκτό το σύμπαν μας. Να είστε περίεργοι. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη, διαμορφώστε το μέλλον.