Search
Close this search box.

Η ανισότητα του Αριστοτέλη

8
844

"Το σύνολο είναι μεγαλύτερο από τα μέρη του" Αριστοτέλης
 

Έρευνες έδειξαν ότι είναι πιο παραγωγικό να εργάζεσαι ως ομάδα από το να εργάζεσαι μόνος σου. Η ομαδική εργασία οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, περισσότερη ικανοποίηση των μελών της και καινοτομία.  
 
Η ρήση του Αριστοτέλη αποτέλεσε έμπνευση για την google πριν ξεκινήσει το Aristotle project το 2012. Για δύο χρόνια συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα των εργαζομένων τους σε περισσότερες από 100 ομάδες της εταιρίας τους. Μετά την ανάλυση 180 ομάδων τίποτα δεν έδειξε ότι ο τύπος της προσωπικότητας, το background ή οι ικανοτήτες των ανθρώπων παίζουν ρόλο στην αποτελεσματικότητα μιας ομάδας.

"Ο παράγοντας “ποιος” δεν φαίνεται να επηρεάζει το αποτέλεσμα". Abeer Dubey, manager at Google team Analytics division. 

 

Η έρευνα έδειξε ότι συστατικό μιας αποτελεσματικής ομάδας είναι όταν τα μέλη της δείχνουν ευαισθησία και κυρίως ακούν το ένα το άλλο. 

 
Ο Matt Sakaguchi, ένας μεσαίου επιπέδου manager στην Google, αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή αυτήν την πρακτική, στην ομάδα του που αφορούσε την διάγνωση καρκίνου. Αρχικά οι συνάδελφοί του παρέμεναν σιωπηλοί αργότερα όμως άρχισαν να μοιράζονται τις ιστορίες τους. Ένα βασικό συστατικό της στρατηγικής του ήταν η ιδέα της ασφάλειας. Μια αποδεκτή ιδέα ότι τα μέλη μιας ομάδας νιώθουν ασφαλείς να εκφράσουν τις ιδέες τους απαλλαγμένοι από το διαπροσωπικό ρίσκο. Η Google περιέγραψε την έλλειψη του προσωπικού ρίσκου ως τον σημαντικό παράγοντα κτισίματος μιας πετυχημένης ομάδας. 
 

Το Aristotle project κατέληξε σε πέντε χαρακτηριστικά που συναντώνται σε επιτυχημένες ομάδες:

  1. Περιβάλλον ανεξαρτησίας των μελών. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου το κάθε μέλος θα νιώθει ανεξάρτητος, μέσα στα πλαίσια των προγραμματισμένων χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί. Θα μπορεί να δημιουργήσει χωρίς την στενή παρακολούθηση ενός supervisor χρησιμοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που ήδη έχει, αφού πρώτα βεβαιωθεί ότι έχει κατανοήσει πλήρως το αποτέλεσμα που αναμένεται από αυτόν. Πρέπει να ενθαρρύνεται να κάνει ερωτήσεις όταν συναντά εμπόδια και να αυτοσχεδιάζει όταν αυτό τον διευκολύνει να φθάσει στον καθορισμένο στόχο.
  2. Ξεκάθαροι στόχοι και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Το κάθε μέλος είναι σημαντικό να έχει συνειδητοποιήσει τον συνολικό στόχο στον οποίο συμβάλλει, το ρόλο του σε αυτόν, το πλάνο δράσης του. Για να πετύχει μία ομάδα τον στόχο της, το κάθε μέλος της θα πρέπει να συνεισφέρει το αποτέλεσμα που έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια εξ αρχής. 
  3. Έμφαση στην σημαντικότητα της συνεισφοράς του κάθε μέλους. Τα μέλη μιας ομάδας έχουν πιο ισχυρά κίνητρα όταν γνωρίζουν ότι η δουλειά τους είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα και ότι η επίτευξη του στόχου θα έχει θετική επίδραση στην ζωή τους. 
  4. Ενθάρρρυνση στην προσέγγιση που υιοθετεί το κάθε μέλος της ομάδας προς την επίτευξη του κοινού στόχου. 
  5. Οι καλύτερες ομάδες ενθαρρύνουν όλα τα μέλη τους να συμμετέχουν ισότιμα στην συζήτηση και να σέβονται τα αισθήματα των άλλων. Μία ομάδα είναι αποτέλεσμα περισσότερο του τρόπου με τον οποίο τα μέλη της αλληλεπιδρούν μεταξύ τους παρά του προφίλ των ατόμων που συμμετέχουν.
Εκτός από το Aristotle project και άλλες εταιρίες έχουν εκπληκτικές ιστορίες να μοιραστούν για την σημαντικότητα της ομαδικής εργασίας και την συνεισφοράς των ομάδων στην επιτυχία τους. 
 

Steve Jobs 

Το 1986 μόλις εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Apple εξαγόρασε ένα μικρό κατασκευαστή υπολογιστών που ονομάζονταν Pixar. 
 
To 2000 εγκατέστησε τα γραφεία σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο κονσερβοποίησης της  DelMonde. Το αρχικό πλάνο περιλάμβανε τρία κτίρια με ξεχωριστά γραφεία για τους προγραμματιστές , τους παραγωγούς δημιουργικού και τα στελέχη. Ο Jobs απέρριψε αμέσως το σχέδιο. Αντί γι’ αυτό δημιούργησε ένα ενιαίο κτίριο με ένα μεγάλο χώρο στο κέντρο.
 
Η φιλοσοφία πίσω από από αυτόν τον σχεδιασμό ήταν να τοποθετήσει την πιο σημαντική λειτουργία στο κέντρο του κτιρίου. Και η πιο σημαντική λειτουργία ήταν η αλληλεπίδραση των εργαζόμενων μεταξύ τους. Γι’ αυτό ο Jobs τοποθέτησε έναν μεγάλο χώρο σε ένα τόσο κεντρικό σημείο, έναν ανοικτό χώρο "για να μπορούν οι άνθρωποι πάντα να μιλούν μεταξύ τους". Ed Cuttmul, Πρόεδρος της Pixar. 
 
Ωστόσο δεν ήθελε απλά να δημιουργήσει τον χώρο αλλά πράγματι οι άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες και ιδέες να συναντώνται εκεί και να ανταλλάσσουν ιδέες. Ο John Lasseter, chief creative officer στην Pixar είπε χαρακτηριστικά: “Η τεχνολογία εμπνέει την τέχνη και η τέχνη προκαλεί την τεχνολογία” 
 

Rolling Stones

Mick Jagger, Charlie Watts, Keith Richards, and Ronnie Wood έπαιζαν μαζί για περισσότερα από 50 χρόνια.  Όλοι τους αναγνωρίζουν ως συστατικό της επιτυχίας: την σημαντικότητα του να παίζουν μαζί. Πριν από κάθε συναυλία αφιέρωναν δύο μήνες σε πρόβα. Έδιναν έμφαση στην σημαντικότητα της συλλογικής προσέγγισης ενός κομματιού και στην ανάπτυξη σχεδόν τηλεπαθητικής επικοινωνίας επάνω στην σκηνή. Η επιτυχία τους προέκυψε από την ξεχωριστή κι όμως συμπληρωματική προσωπικότητα του καθενός. 
 
 

Ερυθρός Σταυρός

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, τον Ιανουάριο του 2010, ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός έλαβε δράση.  Χιλιάδες άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν και αντιμετώπισαν την κατάσταση αποτελεσματικά. Όχι μόνο γιατί ο καθένας τους έκανε μια συναρπαστική δουλειά αλλά γιατί δούλεψαν όλοι μαζί. Δεν είχε καμία διαφορά εάν εργαζόσουν στο έδαφος της Αϊτής ή σε ένα κατάστημα συγκέντρωσης βοήθειας στους δρόμους του Λονδίνου. 
 
 

Ο άγνωστος που χρωστάς την ζωή σου

Ο Charles Plumb ολοκλήρωσε 70 εμπόλεμες αποστολές πριν δεχθεί πυρά από τον εχθρό,  ως μέλος των ειδικών δυνάμεων αλεξιπτωτιστών. Έκανε 6 χρόνια στις φυλακές του Βιετνάμ. Μια μέρα ήρθε κάποιος άγνωστος και του είπε. “Είσαι ο Plumb, πετούσες με αεροσκάφη από το πλοίο Kitty Hawk. Σε πυροβόλησαν.”
 
Ο Plumb παραξενεύτηκε που κάποιος άγνωστος ήξερε τόσες λεπτομέρειες για την δράση του, και τον ρώτησε ποιος ήταν. 
“Εγώ σου ετοίμαζα το αλεξίπτωτο”
Ο άντρας έδωσε το χέρι του και του είπε
“Προφανώς δούλεψε μια χαρά”
 
Ο Plumb, μετά την συνάντηση σκέφτηκε πολύ το περιστατικό. Συνειδητοποίησε ότι τόσα χρόνια η ζωή του στηρίζονταν σε έναν άνθρωπο που δεν γνώριζε καν την ύπαρξη του. Αναλογίστηκε πόσες φορές τον είχε δει στο πλοίο χωρίς να του δώσει καμία σημασία γιατί ήταν ένας απλός…ναύτης. 


Πηγές: scoro.com/google/nytimes/legaltranscriptionservice

MEDIA

Video
Sound file

Συλλογές

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση