Search
Close this search box.

7 άγνωστες στιγμές του Walt Disney

5
4033
Ο Γουώλτερ Έλιας Ντίσνεϋ (Walter Elias “Walt” Disney, 5 Δεκεμβρίου 1901 – 15 Δεκεμβρίου 1966) ήταν Αμερικανός σκιτσογράφος και παραγωγός ταινιών, που σφράγισε, ανέτρε Γουώλτερ Έλιας Ντίσνεϋ (Walter Elias “Walt” Disney, 5 Δεκεμβρίου 1901 – 15 Δεκεμβρίου 1966) ήταν Αμερικανός σκιτσογράφος και παραγωγός ταινιών, που σφράγισε, ανέτρεψε και συνέβαλε στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης.
Πηγές,Wikipedia,Wikiquote

Όταν ο Ντίσνεϋ ήταν δέκα χρονών η οικογένεια του μετακόμισε στο Kansas. Εκεί, παρακολούθησε το Benton Grammar School και παράλληλ δούλευε στην διανομή των εφημερίδων The Kansas City Star και Kansas City Times. Ο Ντίσνεϋ και ο αδελφός του Ρόι ξύπνούσαν στις 4:30 κάθε πρωί για να παραδώσουν τους Times πριν το σχολείο και επαναλάμβαναν την διανομή το βράδυ για την Star μετά το σχολείο. Το πρόγραμμα ήταν εξαντλητικό και ο  Ντίσνεϋ  έπαιρνε συχνά κακούς βαθμούς στο σχολείο αλλά παρόλα αυτά συνέχισε τη διανομή των εφημερίδων για περισσότερο από έξι χρόνια. Κάθε Σάββατο παρακολουθούσε μαθηματα ζωγραφικής αλλά και μαθήματα σκίτσου.-Όλες οι δυσκολίες που είχα στην ζωή μου, όλα τα προβλήματα και τα εμπόδια με έκαναν πιο δυνατό. Δεν το συνειδητοποιείς όταν συμβαίνει, αλλά μια κλωτσιά στα δόντια ίσως είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί- 

As quoted in The Story of Walt Disney (1957)

Το 1923 μετακόμισε στην Καλιφόρνια κι έστησε το δικό του στούντιο σ’ ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ. Στο ταπεινό αυτό μέρος γεννήθηκε από τη γραφίδα του ο Μίκυ Μάους, η διασημότερη ίσως φιγούρα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, αλλά και ο Πλούτο, ο Ντόναλντ, ο Γκούφι και πολλοί άλλοι «χάρτινοι» ήρωες.
“Έπρεπε ο Μίκυ να είναι απλός στον σχεδιασμό του”, είπε κάποτε ο Ντίσνεϋ εξηγώντας τον τρόπο προσέγγισης: “Τα αυτιά του ήταν στρογγυλά, ο κορμός του είχε το σχήμα αχλαδιού και τα πόδια του κατέληγαν σε δύο μεγάλες πατούσες, όπως ενός παιδιού που χρησιμοποιεί τα παπούτσια του πατέρα του. Δεν θέλαμε να του δώσουμε χέρια ποντικού, γιατί έπρεπε να θυμίζει άνθρωπο. Έτσι του φορέσαμε γάντια και του αφαιρέσαμε ένα δάκτυλο, γιατί τα πέντε έμοιαζαν υπερβολικά σε ένα τόσο μικρό σώμα”.
-Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Όλοι σε αυτόν τον κόσμο ήταν κάποτε παιδιά-
Recorded statement (1938) used in The Pixar Story (2008)

Ο Ντίσνεϋ έγινε ιδιαίτερα γνωστός ως επιτυχημένος παραμυθάς και δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων. Ως συνιδρυτής, αρχικά, της Walt Disney Productions (ο άλλος ιδρυτής ήταν ο αδελφός του, Ρόι Ντίσνεϋ) και μέχρι σήμερα κολοσσού Walt Disney Company, έχει γίνει ένας από τους πιο διάσημους παραγωγούς στην ιστορία του κινηματογράφου.  Με την δημιουργία της σειράς Silly Symphonies, έκαναν την εμφάνισή τους και άλλοι χαρακτήρες του Ντίσνεϋ. Το 1934, σε ένα δεύτερο ρόλο, στην αρχή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο Ντόναλντ Το ντεμπούτο του δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, η πάπια με τη βραχνή φωνή, τα ασυγκράτητα νεύρα, τη διαρκή ατυχία και τις απανωτές εκρήξεις, πήρε τη θέση της δίπλα στο έξυπνο και φιλοσοφημένο ποντίκι.– Ο πιο σημαντικός μας στόχος είναι να αναπτύξουμε και να προσδιορίσουμε προσωπικότητες στους χαρακτήρες μας. Δεν θέλουμε να είναι απλά σκιές, μονάχα ως κινούμενες φιγούρες, οι οποίες δεν θα προκαλούν καμία συναισθηματική απόκριση στο κοινό. Τους επενδύσαμε με ζωή, μια καρικατουρα της ζωης –

Walt Disney interview, New York Times, March 1938

Ο Ντίσνεϊ γύρισε συνολικά 600 ταινίες, κερδίζοντας συνολικά 22 Όσκαρ ενώ ήταν υποψήφιος για 59 ταινίες. Μερικές από αυτές θα μείνουν στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, όπως η «Χιονάτη και οι 7 Νάνοι», η «Μπάμπι», «Η Λαίδη και ο αλήτης» και «Το βιβλίο της ζούγκλας».
– Όλοι όσοι έρχεστε σε αυτό το χαρούμενο μέρος. Καλως ήρθατε. Η Disneyland είναι η χώρα σας. Εδώ η ηλικία αναβιώνει τρυφερές αναμνήσεις του παρελθόντος, εδώ η νιότη γεύεται την πρόκληση και την υπόσχεση του μέλλοντος. Η Disneyland είναι αφιερωμένη στα ιδανικά και στα όνειρα, και στα σκληρά γεγονότα που δημιουργησαν την Αμερική, με την ελπίδα να αποτελέσουν την ευτυχία και την έμπνευση για όλο τον κόσμο –
Speech on the opening day of Disneyland (17 July 1955)

Υπήρχε μια τάση της Ντίσνεϊ να κοροϊδεύει τα εβραϊκά στερεότυπα σε ταινίες της. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή στην ταινία «Τα Τρία Γουρουνάκια», όπου ο Κακός Λύκος ήταν ντυμένος με εβραϊκή περιβολή.  Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, προκάλεσε αντιδράσεις κι ο Ντίσνεϊ αναγκάστηκε να αλλάξει την εμφάνιση του λύκου, ο οποίος έγινε ένας απλός πλασιέ. Γενικά ο αντισημιτισμός του δεν έχει αποδειχθεί με αδιάσειστα τεκμήρια, αλλά υπάρχουν πολλές ενδείξεις….
Και ίσως ο Ντίσνεϊ να μην έχει αποδειχθεί ότι ήταν αντισημίτης, αλλά ήταν σίγουρα αντικομμουνιστής. Ήταν μέλος της οργάνωσης «Συμμαχία του Κινηματογράφου για τη Διατήρηση του Αμερικανικού Ιδεώδους», που είχε σαφή αντικομμουνιστική δράση….
– Όταν ο άνθρωπος γευτεί την ελευθερία δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδεχτεί την σκλαβιά. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι αυτή η τρομοκρατία που βλέπουμε παντού σήμερα είναι προσωρινή. Το αύριο θα είναι καλύτερο όσο η Αμερική κρατά ζωντανά τα ιδεώδη της ελευθερίας και μιάς καλύτερης ζωής.-
Radio address “Our American Culture” broadcast during an intermission of the Metropolitan Opera. (1 March 1941)

Στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ο Ντίσνεϊ αγόρασε ένα σπίτι για τους γονείς του. Είχε βάλει τους εργάτες από το στούντιο να πάνε να τους φτιάξουν τον φούρνο, αλλά όταν οι γονείς του μετακόμισαν στο σπίτι, ο φούρνος είχε διαρροή και η μητέρα του πέθανε. Το επόμενο πρωί, πήγε στο σπίτι η οικιακή βοηθός και τράβηξε τη μητέρα και τον πατέρα του έξω από το σπίτι, στο γκαζόν. Ο πατέρας του πήγε στο νοσοκομείο, αλλά η μητέρα του πέθανε, ανέφερε ο Ντον Χαν, παραγωγός ταινιών της Ντίσνεϊ… Ο Ντίσνεϊ δεν μιλούσε ποτέ για τον θάνατο της μητέρας του. Δεν μιλούσε ποτέ για εκείνη την περίοδο γιατί ένιωθε προσωπικά υπεύθυνος.
Πίσω από αυτην την δραματική οικογενειακή ιστορία,  σύμφωνα με τον Ντον Χαν, κρύβεται μια λεπτομέρεια που αφορά κάποιους ήρωες κινουμένων σχεδίων. Ποια είναι αυτή; Οι περισσότεροι ήρωες είναι ορφανοί ή χάνουν τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της ταινίας!…
– Ευτυχία είναι μία κατάσταση του μυαλού. Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ή μπορείς να είσαι δυστυχισμένος. Εξαρτάται πάντα από τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα – 
Interview with Fletcher Markle (25 September 1963) in Walt Disney

Ο Ντίσνεϋ απεβίωσε στις 15 Δεκεμβρίου του 1966, σε ηλικία 65 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα. Είχε δηλώσει: “Θα ήθελα το όνομα Ντίσνεϋ να είναι συνώνυμο με θεάματα ποιότητας που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες”, αφήνοντας μια άτυπη διαθήκη στους κληρονόμους του.
Τα λεγόμενα περί παγώματός του με την κρυογονική μέθοδο, μέχρι να ανακαλυφθεί θεραπεία του καρκίνου, είναι αστικός μύθος.
– Υποθέτω η φόρμουλα θα μπορούσε να είναι: όνειρο, διαφοροποίηση από όλες τις οπτικές γωνίες – 
Walt’s Profit Formula: Dream, Diversity, and Never Miss an Angle” in Wall Street Journal (4 February 1958)

MEDIA

Video
Sound file

Συλλογές

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση